пʼятницю, 23 травня 2008 р.

Найтиповіші помилки блогерів-початківців

Всі колись починали. І у всіх прослідковуються практично ідентичні проблеми при старті нового блогу. Розглянемо найяскравіші з них, щоб ви змогли уникнути їх у майбутньому.


1. Велика кількість Google Adsense. Як тільки блог встановлений, все налаштовано, багато хто одразу ж йде за кодом і встановлює собі рекламні блоки Адсенс. Звісно, надія - чудова річ, але навіть і не сподівайтеся, що у перші ж дні заробите на контексті велику купу доларів. Цим ви лише відлякуєте своїх перших потенційних читачів. Краще прибрати рекламні блоки до того часу, поки відвідуваність сайту не стане стійкою та достатньо великою. Адсенс в жодному разі не окупиться при дуже малому трафіку.



2. Самовпевненість. Думаю, часто можна зустріти такі записи в стилі “тут буде блог, буде багато людей, бо все буде дуже цікаво”. Не будьте занадто самовпевненим та зніміть рожеві окуляри. Популярність, як і бажаний прибуток, не прийде до вас на наступний день після установлення Wordpress чи Drupal. Зневіра може з’явитись так само швидко, як і ваш запал щодо майбутнього блогу. Тому не варто розпорошувати свою увагу та строчити десятки статей в один день. Краще посидіть та подумайте над стратегією просування, перш ніж взятися за написання матеріалів.



3. Блоги про все на світі. Одна з найпопулярніших тематик останнім часом - це “блоги про все і всьо на світі, шо лиш є цікаве”. Одна з найсуттєвіших проблем, які трапляються на шляху ведення нового блогу. Погоджусь, деякий час я сам таким займався на своєму першому страшному сайті, пишучи про все цікаве навколо. Спочатку це здається дуже захоплююче - створювати в інтернеті якийсь матеріал, публікувати його. Далеко не кожному вдається залучити аудиторію, котра буде лояльною до ваших “всесвітніх” записів. Таких прикладів в уанеті ми можемо знайти не так вже й багато. Наприклад, блог Механіка - пише про все на світі, але водночас не попсово і дійсно цікаво. Якщо ви твердо вирішили мати саме такий блог, то знайте, що постійну аудиторію вам буде знайти нелегко. Люди приходитимуть разом з пошуковими запитами, і так само будуть йти геть, забуваючи про ваш блог.



4. Літературний дибр. Так називаються записи, які не містять важливої користі для читачів і переважно розповідають про життєві подробиці автора блогу. Тобто фактично такий блог може перетворитися в набір думок, звалище особистих подій чи смітник емоцій. Як і в попередньмоу пункті, тільки одиницям вдається перетворити свій літдибр на справжнє, захоплююче видовище, на яке будуть приходити десятки читачів. Особливо це поширено у ЖЖ. Бо стенд-елоуни зазвичай заводять для більш тематичних блогів. Приклади найцікавіших блогів такого типу - masterpiecer, [info]pani_grunia або нецензурний [info]none_smilodon.


Ваш блог ризикує перетворитися саме на смітник особистих записів, які будуть нікому не цікаві (приміром, навіть мій особистий блог - яскравий приклад недотримання всіх цих правил :)). А вас і далі буде тішити самовдоволена думка про те, що ви ведете блог.


5. Апатія. Ну, і насамкінець ще один приклад поведінки блогера-початківця. Написавши постів десь так на місяць, може швидко настати повна апатія до творення будь-чого, і блог пустує по кілька місяців, а то й взагалі помирає. Тому на самому початку цього шляху краще вирішити для себе - чи дійсно вам потрібен блог? Чи це данина моді? Задумайтесь над цим, перш ніж почати писати, щоб ваші матеріали не стали пустою тратою часу, а блог не завмер одного разу у якомусь часовому просторі.



Успіхів вам у блоготворенні!


hellveen, спеціально для Блогорідера.

2 коментарі:

Анонім сказав...

Мабуть тому у декого щось й не завжди робиться я треба. Але нажаль, що в цьому блози нема бильш инших постив :(

Анонім сказав...

дякуб дуже корисна інформація