пʼятницю, 1 лютого 2008 р.

Пошукові машини

Існує декілька пошукових машин орієнтованих на пошук серед блогів, хоча звичайні шукачі також індексують блоги, але мають тенденцію надавати їм другорядні позиції у результатах пошуку.

четвер, 31 січня 2008 р.

Веблог - системи

Список найпопулярніших веблог-системи:

  1. LiveJournal
  2. Blogger (власність Google)
  3. .Text Blog Hosting Engine
  4. AOL Hometown
  5. bbCity
  6. bBlog Free PHP blogging tool
  7. Bloghorn
  8. Blogsome
  9. Bloki
  10. Blosxom
  11. Blurty
  12. b2
  13. b2evolution
  14. DeadJournal
  15. Pivot
  16. pMachine
  17. Tripod Blog
  18. WordPress
  19. AdviserJournal (free блоги фахівців)

Пропоную гостям мого блогу доповнити цей список у коментарях.

середу, 30 січня 2008 р.

Українська блогосфера

Найпопулярніша платформа серед українських блогерів - це LiveJournal. За даними компанії СУП, яка опікується сектором "кириличних" країн на LiveJournal, кількість українських блогів становить біля 100 тисяч.

Окрім того, наявна певна кількість блогів на інших платформах, - англомовних та російських (Blogger.com, LiveInternet.ru, Diary.ru, Mail.ru); спільнота stand-alone блогерів; та кілька спільнот на українських блогерських платформах (Bigmir.net, Meta.ua, Hiblogger.net).

Серед українських інтернет-видань поширена практика створення блогів для своїх авторів та відомих людей, - свої блоги відкрили Українська правда, ЛігаБізнесІнформ, Кореспондент, Новинар. Окрема блогова платформа для своїх прихильників була створена політичною силою "Народна самооборона" Юрія Луценка.

Матеріал з Вікіпедії

Роль та популярність блогів

Надзвичайна популярність блогів зумовлена двома головними обставинами: по-перше, публікувати в Інтернеті за допомогою блогів неймовірно легко, фактично, створення нового поста зводиться до набирання його тексту у веб-формі, та відправки його до сервера натисканням кнопки Публікувати (Publish) або подібної, і все, після цього пост зберігається на сервері, який автоматично компонує веб-сторінки, різні посилання, додає стиль форматування, тощо (такі серверні програми називаються системами управління змістом – англ. - Content Management Systems або CMS). Отже користуватися блогом не важче аніж простим текстовим редактором. І друга причина – це моментальна доступність в Інтернеті опублікованої інформації, а тим більш, що існують декілька безкоштовних систем блогування, де будь-хто може зареєструватися та вести свій блог, не прикладаючи особливих зусиль, до того ж блоги періодично скануються Інтернет-шукачами, такими як Google, Yahoo!, та ін.

Саме з цих характеристик – мобільності та доступності блогів випливає їх визначна роль у творенні інформаційного суспільства, реалізації свободи слова, боротьбі за права людини у світі, та й просто у комунікації та обговоренні яких-завгодно ідей поміж людьми. Визнанням великої соціальної ролі блогосфери у боротьбі за права та свободи людей стала нещодавня публікація так званого «Довідника блогерів та кібер-дисидентів» (Handbook for Bloggers and Cyber-dissidents) асоціацією «Репортери без кордонів» (Reporters without Borders), котрий є вільним для використання та розповсюдження і служить прекрасним введенням як до основ блогування і різних його аспектів, так і до застосування блогів у якості зброї для боротьби з тоталітарними урядами та цензурою загалом. Також як тільки один з багатьох прикладів величезної соціальної ролі блогування вкажемо на відомий Interdictor’s блоґ на LiveJournal (звичайно треба знавігувати до постів за кінець серпня – початок вересня), який був присвячений ураганові «Катрина» і вівся хлопцем, який залишився у Новому Орлеані і кожні кілька годин сповіщав про розгортання трагічних подій, що у той час вельми серйозно сприяло підбуренню суспільної думки проти занадто повільної реакції Білого Дому та замовчувань правди про справжнє становище залишених сам на сам з ураганом мешканців міста з боку мас-медій.

Але звичайно більшість блогів мають інтерес лише для невеличкої групи людей, які можуть бути знайомі з автором або цікавляться його думками та коментарями щодо подій у світі, фахової діяльності, родинного життя, мистецтва, тощо. Тільки деякі з них стають відомі як перлини блогосфери, нові пости до яких очікуються з нетерпінням, коментуються жваво та знаходять своє відбиття у дискусіях по всіх куточках блогосфери.

Матеріал з Вікіпедії

вівторок, 29 січня 2008 р.

Типова анатомія блога

Вміст блога можна уявляти собі як стрічку, на якій в хронологічному порядку згідно з датами їхньої публікації блогером йдуть нотатки, так звані пости, одна за одною. Оскільки з часом у блозі накопичується багато постів, зазвичай, ця стрічка займає кілька веб-сторінок, так що найновіший пост займає верхню частину першої сторінки, і чим давніше, тим нижче від нього містяться попередні пости, скажімо всі пости за останній тиждень, друга сторінка тоді присвячена постам за тиждень до того, третя сторінка ще давнішим, і так далі. Як правило сторінки блога також містять посилання на архів блогу, тобто на попередні пости згруповані по місяцях і роках. Отже навігація блога в хронологічному порядку є дуже легкою.

Окрім того у багатьох системах блогування можливо призначати категорії постам. Ці категорії відображають тематику постів, як наприклад, «програмування», «поетика», «сімейні справи» і таке подібне. Тоді відвідувачі блога, які цікавляться думками блогера щодо програмування можуть за посиланням на цю категорію перейти до всіх існуючих постів автора, присвячених цьому предмету.

Типово окремий пост у блозі має заголовок, дату публікації, власне, зміст, який складається з гіпертексту (думки автора, цитати, тощо), посилань на інші сайти та блоги в Інтернеті, інколи зображень чи навіть відео. Також пост містить коментарі до нього залишені відвідувачами та просту веб-форму, за допомогою якої, вони долучають ці коментарі.

Матеріал з Вікіпедії

Визначення що таке Блог, Блогосфера і хто такі Блогери

Блог (Блог, англ. blog, від web log, «мережевий журнал чи щоденник подій») — це веб-сайт, головний зміст якого — записи, зображення чи мультимедіа, що регулярно додаються. Для блогів характерні короткі записи тимчасової значущості.

Блогерами називають людей, які є авторами блогів.

Блогосфера (від англ. blogosphere) — термін, побудований аналогічно терміну ноосфера.
Блогосфера — позначає сукупність усіх блогів як спільність чи соціальну мережу. Існуючі українські сотні тисяч блогів зазвичай тісно пов'язані між собою, блогери читають і коментують один одного, посилаються один на одного, і таким чином створюють свою субкультуру.

Блогосфера є важливим середовищем вивчення суспільної думки, вона часто враховується в академічних і неакадемічних роботах, що досліджують сучасні глобальні соціальні тенденції.

Матеріал з Вікіпедії

понеділок, 28 січня 2008 р.

Все про блоги

Тут є все про блоги, що таке блог, як створити свій блог, види блогів, як розкрутити свій блог і т.п.