середу, 30 січня 2008 р.

Роль та популярність блогів

Надзвичайна популярність блогів зумовлена двома головними обставинами: по-перше, публікувати в Інтернеті за допомогою блогів неймовірно легко, фактично, створення нового поста зводиться до набирання його тексту у веб-формі, та відправки його до сервера натисканням кнопки Публікувати (Publish) або подібної, і все, після цього пост зберігається на сервері, який автоматично компонує веб-сторінки, різні посилання, додає стиль форматування, тощо (такі серверні програми називаються системами управління змістом – англ. - Content Management Systems або CMS). Отже користуватися блогом не важче аніж простим текстовим редактором. І друга причина – це моментальна доступність в Інтернеті опублікованої інформації, а тим більш, що існують декілька безкоштовних систем блогування, де будь-хто може зареєструватися та вести свій блог, не прикладаючи особливих зусиль, до того ж блоги періодично скануються Інтернет-шукачами, такими як Google, Yahoo!, та ін.

Саме з цих характеристик – мобільності та доступності блогів випливає їх визначна роль у творенні інформаційного суспільства, реалізації свободи слова, боротьбі за права людини у світі, та й просто у комунікації та обговоренні яких-завгодно ідей поміж людьми. Визнанням великої соціальної ролі блогосфери у боротьбі за права та свободи людей стала нещодавня публікація так званого «Довідника блогерів та кібер-дисидентів» (Handbook for Bloggers and Cyber-dissidents) асоціацією «Репортери без кордонів» (Reporters without Borders), котрий є вільним для використання та розповсюдження і служить прекрасним введенням як до основ блогування і різних його аспектів, так і до застосування блогів у якості зброї для боротьби з тоталітарними урядами та цензурою загалом. Також як тільки один з багатьох прикладів величезної соціальної ролі блогування вкажемо на відомий Interdictor’s блоґ на LiveJournal (звичайно треба знавігувати до постів за кінець серпня – початок вересня), який був присвячений ураганові «Катрина» і вівся хлопцем, який залишився у Новому Орлеані і кожні кілька годин сповіщав про розгортання трагічних подій, що у той час вельми серйозно сприяло підбуренню суспільної думки проти занадто повільної реакції Білого Дому та замовчувань правди про справжнє становище залишених сам на сам з ураганом мешканців міста з боку мас-медій.

Але звичайно більшість блогів мають інтерес лише для невеличкої групи людей, які можуть бути знайомі з автором або цікавляться його думками та коментарями щодо подій у світі, фахової діяльності, родинного життя, мистецтва, тощо. Тільки деякі з них стають відомі як перлини блогосфери, нові пости до яких очікуються з нетерпінням, коментуються жваво та знаходять своє відбиття у дискусіях по всіх куточках блогосфери.

Матеріал з Вікіпедії

Немає коментарів: